Anne Frank, Het achterhuis

Anne Frank, het achterhuisHet achterhuis van Anne Frank is wereldwijd het meestgelezen boek over de Tweede Wereldoorlog. Anne is een Joods meisje uit Amsterdam. Op haar twaalfde verjaardag, 12 juli 1942, krijgt ze een roodgeruit dagboek cadeau. Nauwelijks een maand later moet de familie onderduiken. Ze duiken onder in het achterhuis, een deel van haar vaders kantoor aan de Prinsengracht. Samen met haar ouders, zus, een andere familie en een Joodse tandarts, wonen ze daar op een heel klein oppervlak. In het dagboek lezen we de ervaringen en gevoelens van Anne, terwijl ze samen met haar familie in het achterhuis verblijft. We lezen over de onderlinge spanningen en over hoe Anne langzaam volwassen wordt. Het dagboek wordt plotseling afgebroken op 1 augustus 1944. Drie dagen later doet de politie een inval in het achterhuis. In maart 1945 overlijdt Anne in concentratiekamp Bergen-Belsen.

Het dagboek wordt door Miep Gies, een van de verzorgers van de onderduikers, gevonden in de achterbleven spullen. Na de oorlog wordt het dagboek door haar vader, de enige overlevende van de familie, uitgegeven. Ondertussen zijn er vele miljoenen exemplaren verkocht. Het citaat hieronder zijn haar laatste woorden van 1 augustus 1944.

“Het snikt in me: Zie je wel, dat is er van je terechtgekomen, slechte meningen, spottende en verstoorde gezichten, mensen die je antipathiek vinden, en dat alles alleen omdat je niet naar de goede raad van je eigen goede helft luistert. Ach, ik zou wel willen luisteren, maar het gaat niet, als ik stil en ernstig ben, denkt iedereen dat het een nieuwe komedie is, en dan moet ik me wel met een grapje eruit redden, nog niet eens over m’n eigen familie gesproken, die beslist denkt dat ik ziek ben, me hoofdpijnpillen en kalmeertabletten laat slikken, m’n hals en voorhoofd voelt of ik koorts heb, naar m’n ontlasting vraagt en m’n slechte bui bekritiseert, dat houd ik niet vol, als er op me gelet wordt, dan word ik eerst snibbig, dan verdrietig en ten slotte draai ik m’n hart weer om, draai het slechte naar buiten, het goede naar binnen en zoek aldoor naar een middel om te worden, zoals ik zo erg graag zou willen zijn en zoals ik zou kunnen zijn, als… er geen andere mensen in de wereld zouden wonen.”

Je Anne M. Frank