Soon Ok Lee, Zij mogen de hemel niet zien

Soon ok Lee, Zij mogen de hemel niet zienVandaag de dag worden er wereldwijd meer christenen vervolgd dan ooit in de wereldgeschiedenis. Noord-Korea staat al jarenlang op de eerste plaats van de ranglijst christenvervolging. In dit gesloten land, waar een wreed totalitair regime aan de macht is zitten naar schatting zo’n 50-70.000 christenen gevangen in strafkampen. Zij hebben het nog vele malen slechter dan de andere gevangen die al een onmenselijk bestaan leiden. Als Westerse christenen mogen we voor dit lees de ogen niet sluiten. Er zijn verschillende boeken die hun lijden, maar ook hun geloofsmoed, beschrijven. Zij mogen de hemel niet zien van Soon Ok Lee is er één van.

Soon Ok Lee was een loyaal lid van de communistische partij. Wanneer ze in ongenade valt wordt ze gevangengenomen. Zes jaar brengt ze door in strafkampen waar de ze de grootste gruweldaden moet meemaken. Bij hoge uitzondering wordt ze in 1992 vrijgelaten. Ze vlucht uit Noord-Korea en leert God kennen. In dit boek beschrijft ze haar ervaringen, maar met name ook getuigt ze van de geloofsmoed van de christenen in de kampen. Hun getuigenis maakt dat ze zich afvraagt: wat hebben zij  dat ik niet heb? Een boek dat inblikt in de gruwelijkheden van een gevallen mensheid, maar ook getuigt van de trouw en leiding van God.

‘Ik snapte niets van de gelovigen, die zich bewust waren van een ‘onzichtbare macht’. Zij werden zoveel erger mishandeld dan de andere gevangenen. Als een bewaker iemand zover weet te krijgen dat hij God verloochende, krijgt hij promotie. Dus deden de bewakers hun uiterste best. De gelovigen kregen minder eten en kleren en werden geïsoleerd van de andere gevangenen. (…) De christenen waren anders. Ze beschuldigden niemand vals en waren bovendien bereid andermans schuld op zich te nemen. Ze stierven zelfs voor andere gevangenen. (…) Tijdens mijn jaren in de gevangenis heb ik veel gelovigen zien sterven. Toch hebben ze nooit, maar dan ook nooit, de God verloochend die in de hemel is. Ze hadden alleen hoeven zeggen dat ze niet in religie geloofden, en ze waren vrij geweest. Ik begreep niet wat nu maakte dat zij niet bang waren voor de dood. Hun onvoorstelbare geloof stelde mij voor de brandende vraag: ‘Wat zagen zij dat ik niet zag?’

Er zijn meer boeken over de christenvervolging in Noord-Korea die het lezen waard zijn. Het boek The Korean Pentecost vertelt over de grote bloeiperiode van de kerk in Korea aan het begin van de twintigste eeuw. Pyongyang werd toen het Jeruzalem van het oosten genoemd. Ook beschrijft het het lijden van de kerk in de jaren die volgenden, eerst onder de Japanners en later onder het communisme. Vlucht uit kamp 14 vertelt het verhaal van iemand die geboren werd en opgroeide in een strafkamp. Na getuige te zijn geweest van vele gruwelijkheden wist hij als eerste te ontsnappen uit een dergelijk kamp. In De geheime erfenis lezen we hoe drie generaties christenen het geloof aan elkaar doorgeven, ondanks de gevaren.