Boris Johnson, The Churchill factor

Jonhson, Churchill factorWie de geschiedenis van West-Europa in de twintigste eeuw wil begrijpen kan niet om Winston Churchill heen. Hij speelde een belangrijke rol in de Eerste Wereldoorlog en een beslissende rol in de Tweede Wereldoorlog. Zijn tomeloze energie en werkdrift zijn bijna ongeëvenaard. Behalve politicus was hij ook een gevierd journalist en geweldige redenaar. In 1953 ontving hij de Nobelprijs voor de Literatuur. Het boek The Churchill factor biedt een laagdrempelige kennismaking met deze fascinerende persoonlijkheid. De politicus Boris Johnson neemt ons mee op een ontdekkingstocht door het turbulente leven van Churchill. Johnson zoekt naar een antwoord op de vraag: wat maakte hem zo uniek? Het is een met humor geschreven boek van iemand die overduidelijk een groot bewonderaar van hem is. Johnson weet alle plooien netjes glad te strijken, soms iets te netjes.

Winston Spencer Churchill werd geboren in 1874. Na een moeilijke tijd op de kostschool Harrow vervolgde hij zijn opleiding aan de koninklijke militaire academie van Sandhurst. In dienst van het leger kwam hij onder andere in Cuba, Bombay en Brits-Indië. Als verslaggever was hij getuige van de Tweede Boerenoorlog. Hij werd gevangengenomen en wist te ontsnappen. Eenmaal terug in het Verenigd Koninkrijk ging hij de politiek in. Tijdens de Eerste Wereldoorlog was hij eerst minister van de Marine (First Lord of the Admirality) en later minister van munitie. Hij was medeverantwoordelijk voor het fiasco van de Gallipoli-landingen bij de Dardanellen en was groot voorstander van het gebruik van gifgas. Ook speelde hij een grote rol in de ontwikkeling van de tank. In de aanloop naar de Tweede Wereldoorlog keerde hij zich tegen de appeasement politiek van Chamberlain. Op 10 mei 1940 werd hij premier en bleef dat gedurende de hele Tweede Wereldoorlog. na de Tweede Wereldoorlog verloor hij in juli 1945 de verkiezingen, maar kwam in 1951 opnieuw terug als premier. Op 24 januari 1965 sterft hij.

Bekend is zijn toespraak tot het Britse volk aan de vooravond van de Battle of Britain. Op een moment dat bijna iedereen dacht dat Hitler niet te stoppen zou zijn, riep hij op om de strijd aan te gaan: “We shall defend our island, whatever the cost may be, we shall fight on the beaches, we shall fight on the landing grounds, we shall fight in the fields and in the streets, we shall fight in the hills; we shall never surrender.” Toen het hoogtepunt van de strijd voorbij was sprak hij de misschien nog wel beroemdere woorden: “Never in the field of human conflict was so much owed by so many to so few.”