C.S. Lewis, Verdriet, dood en geloof

Lewis, verdriet dood en geloofDe apologeet C.S. Lewis (1898-1663) schreef verschillende bekend geworden boeken. Zo schreef hij in 1940 Het probleem van het lijden. In dit boek stelt hij de vraag naar God en het lijden. Hij geeft daarin een christelijke visie op het lijden. Het boek Verdriet, dood en geloof gaat ook over het lijden. Dit boek is echter heel anders dan het boek uit 1940. Waar het eerste vooral een intellectuele verdediging is, is zien we in het laatste boek het lijden in zijn rauwe realiteit. Lewis schreef het na het overlijden van zijn vrouw aan kanker. Wat hij eerder had beschreven ervaart hij nu. Het boek is geen gestructureerd betoog, maar een verzameling van neergeschreven gedachten en gevoelens. Heel eerlijk beschrijft hij zijn, soms tegenstrijdige en opstandige, gedachten, zijn angsten en gevoelens. We zien hem voor het aangezicht van God worstelen met verdriet, dood en geloof. Als er aan de grondvesten van zijn geloof wordt geschud horen we hem bidden: ‘Heere, als mijn geloof een kaartenhuis is, dan is het uw genade als het omver wordt geblazen, keer op keer.’ Op unieke wijze getuigt hij van de troost die God kan geven te midden van verdriet. Een aangrijpend boekje over verdriet en lijden. Aanrader voor iedereen die met verlies geconfronteerd wordt.

De Engelse titel luidt ‘a grief observed’, een verdriet waargenomen. Het boek kwam oorspronkelijk uit in 1961 uit onder het pseudoniem N.W. Clerk. Pas na zijn dood werd duidelijk dat Lewis de auteur was.

“Niemand heeft mij ooit verteld, dat verdriet hetzelfde gevoel geeft als angst. Ik ben niet bang, maar de gewaarwording is dezelfde als bij bang zijn. Hetzelfde nerveuze gevoel in de maag, dezelfde rusteloosheid, de voortdurende behoefte om te geeuwen. Ik blijf maar slikken. Andere ogenblikken lijkt het een beetje op dronkenschap of een hersenschudding: er is zoiets als een onzichtbare deken tussen de wereld en mij.”