Kader Abdolah, Het huis van de moskee

Abdolah, Het huis van de moskeeHet huis van de moskee werd in 2007 verkozen tot het op één na beste Nederlandstalige boek aller tijden. Het is ondertussen in meer dan dertig talen vertaald. ‘Kader Abdolah’ is het pseudoniem van Hossein Sadjadi Ghaemmaghami Farahani (1954). Hij koos deze naam als eerbetoon aan zijn geëxecuteerde vrienden Kader en Abdolah. De auteur is geboren en opgegroeid in Iran. Hij keerde zich tegen de dictatuur van de Sjah en later tegen de machtsgreep van Khomeini in 1979. Hij moest Iran ontvluchten en kwam in Nederland terecht. In Het huis van de Moskee zet hij zijn verzetsstrijd voort, ditmaal in literaire vorm.  We volgen Aga Djan in één van de meeste ingrijpende perioden uit de geschiedenis van Iran. De staatsgreep van Khomeini zet het leven van de familie radicaal op de kop. Sommige familieleden passen zich aan, anderen kiezen voor de onderdrukking sommigen kiezen voor het verzet. Een boek dat inzicht geef in een voor velen onbekende wereld.

Heel bewust wil Abdolah ons in dit boek kennis laten maken met de veelkleurigheid van de Islam. Hij wil de milde Islam laten zien en duidelijk maken dat niet iedereen de radicale ideeën is toegedaan van de machthebbers in Iran. Tegelijk laat het zien hoe families uit elkaar gedreven kunnen worden door de strijd binnen de Islam. Het boek geeft inzicht in de processen van religieuze radicalisering. Helaas ontbreekt in dit boek het christelijke perspectief.

‘Ik heb dit boek voor Europa geschreven. Het gaat over mensen, over kunst, over religie, over seks, over film, over het belang van radio en televisie. Ik schuif de gordijnen opzij en laat de islam als levenswijze zien. Wat getoond wordt geeft een dieper inzicht. In Het huis van de moskee verwerk ik ook passages uit de Koran. Het gaat me vooral om de geest van de Koran als boek, niet als religieuze leidraad. Ik wil de milde islam laten zien, niet die van het radicalisme.’

Kader Abdolah