Floris B. Bakels, Nacht und Nebel

Bakels, Nacht und nebel (2)‘Nacht und Nebel’ was een speciale strafklasse, door de nazi’s ingesteld om verzetsmensen spoorloos te laten verdwijnen. Eén van de speciaal daarvoor ingerichte concentratiekampen was Natzweiler-Struthof, in de Elzas. De gevangen werden barbaars behandeld en moesten, met nauwelijks genoeg voedsel om in leven te blijven, in de steengroeve werken. Ze mochten geen contact hebben met thuis, hun familieleden mochten niet weten waar ze waren en bij overlijden werden hun verwanten niet op de hoogte gesteld. Een van die ‘Nacht-und-Nebel’-gevangenen was Floris Bakels (1915-2000). Zijn indrukwekkende ervaringen beschrijft hij in het boek Nacht und Nebel. Bijna drie jaar hield hij een dagboek bij dat grotendeels bewaard is gebleven. Het is een indringend kampverslag van de gruwelijkheden die hij moest meemaken. Tegelijk zien we de kracht van zijn geloof en zijn vertrouwen op God.

Op 9 april 1942 werd Bakels, die actief was in het verzet, gearresteerd. Na gevangengezeten te hebben in de gevangenis in Scheveningen, kamp Amersfoort en de gevangenis van Utrecht komt hij in kamp Natzweiler-Struthof, waar hij langere tijd blijft. Via verschillende andere kampen komt hij uiteindelijk in Dachau, waar hij in 1945 wordt bevrijd. Bakels was een belijdend en getuigend christen, maar heeft zich nooit aangesloten bij een kerkverband. Het motto van het boek is Lukas 8 vers 39: ‘Keer weder naar uw huis, en vertel, wat grote dingen u God gedaan heeft‘. Dat is dan ook wat we vooral in het boek aantreffen: een getuigenis van de trouw van God, zelfs in de duistere dalen van Natzweiler.

Dr. L. de Jong schrijft in het voorwoord over dit boek: ‘Mij is, wat de Duitse concentratiekampen betreft, in ons taalgebied geen publicatie bekend waarin de herinneringen aan het gevangenisbestaan zo zuiver en treffend zijn vastgelegd.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s